sâmbătă, 26 septembrie 2009

Linişte?

În Univers, în Spaţiu, este linişte. Nu ca în filme unde se aud navele spaţiale cum huruie, sau sateliţii cum bipăie.

Pentru meticuloşi, sunetul se transmite prin intermediul moleculelor de aer, care sunt suficient de dense ca să "sară" lungimea de undă a sunetului dintr-unul în altul, călătorind de fapt ca vibraţii ale aerului. Vezi principiul boxelor, care transformă impulsurile electrice in sunet prin vibraţia membranelor. În spaţiul cosmic, unde nu este aer, sunetul nu se poate transmite, pentru că moleculele de hidrogen şi heliu şi ale celorlalte gaze nu sunt suficient de dense pentru a "duce" lungimea de undă mai departe, astfel că ar fi mult prea puţini atomi care să ne penetreze urechea pentru a transforma vibraţia în sunet. Asta nu înseamnă că nu există vibraţii în cosmos, dar ele sunt pe o altă frecvenţă şi noi oamenii nu le-am auzi. Iar undele radio şi lumina se transmit prin eterul cosmic pentru că nu au nevoie de aer pentru propulsie.

Deci să revenim.. Într-un oraş aglomerat sunt o grămadă de sunete, care se cumulează - tramvaiele, maşinile, claxoanele, câinii, păsărelele, cocalarii. O hărmăială asurzitoare şi obositoare. În Univers, în Spaţiu, este linişte. Nu ca în filme unde se aud navele spaţiale cum huruie, sau sateliţii cum bipăie. Dar, se întâmplă o groază de lucruri. Navele spaţiale se mişcă, sateliţii bipăie, asteroizii zboară, gazele ard, supernovele explodează, planetele vibrează, extratereştrii cântă. Toate astea ar face zgomot.

Care ar fi zgomotul Universului?

Nu crede in miracole. Bazeaza-te pe ele.
Digital Elf loves ya all

Related Posts :



2 comentarii:

  1. Ella

    In Anglia, in Cornwall, e un loc numit Goonhilly. Si acolo in Goonhilly se face ca exista o multime de sateliti (care sunt responsabili de majoritatea telecomunicatiilor in UK) - da-i un google si afla mai multe :-))
    ANYWAY. In Goonhilly au niste programe 'turistice', inclusiv 'in cautarea lui ET' si iti spun despre neobositele incercari de a face contact cu extraterestrii - prin sunet, evident. Si au un fel de camaruta neagra unde stai si iti imaginezi ca esti in spatiu si poti auzi o inregistrare audio din Univers.
    Aparent, in Univers nu e liniste deloc! Se aud pacanituri, piuituri, ecouri. E absolut fascinant (am stat in camaruta aia pana s-a facut coada in spatele meu, ca nu ma puteam dezlipi).
    Deci asa. Uite ca ai invatat ceva nou astazi :-D

  2. Digital Elf

    Waaa pai vreau si eu acolo......

Trimiteți un comentariu

Exprimă-te cu încredere. S-ar putea oricum să nu citească nimeni :D